Stereometria
ICSP: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 7 i 24.
Oblicz miary kątów między sąsiednimi ścianami bocznymi tego graniastosłupa.
Kompletnie nie wiem jak to policzyć:(
20 lut 19:41
ICSP: up.
20 lut 21:29
Trivial: A czy to nie będą czasem po prostu kąty w trójkącie podstawy?
20 lut 21:39
ICSP: Dlaczego w trójkącie podstawy skoro jest mowa o ścianach bocznych?
20 lut 21:40
Trivial: Bo te kąty są takie same, przynajmniej tak mi się wydaje.
20 lut 21:41
Godzio:
| | 24 | |
sinα = |
| = 0,96 ⇒ α = .... |
| | 25 | |
| | 7 | |
sinβ = |
| = 0,28 ⇒ β = ... |
| | 25 | |
Oczywiście w przybliżeniu
20 lut 21:41
Godzio:
Trivial mnie wydaje się dokładnie tak samo
20 lut 21:41
Trivial:
Godzio potwierdza.
20 lut 21:42
ICSP: NIe to nie może być prawda

To nie może być takie proste. Ja już przekątne ścian bocznych
liczyłem. Dzięki wielkie Trival.
20 lut 21:42
Eta:
miary kątów między ścianami są równe miarom kątów trójkąta podstawy

Narysuj rys. i zobaczysz to sam
20 lut 21:42
Trivial:
20 lut 21:43
Trivial: Witaj
Eto.
20 lut 21:43
20 lut 21:43
ICSP: Jaki ze mnie kretyn. Przepraszam że zawracam głowę takie typu zadaniami. Jeszcze raz wielki
dzięki
Trivial i Godzio
20 lut 21:43
Godzio:
Też mam czasem takie zaćmienie

Zadanie zajmuje 1 min a ja nie wiem o co chodzi
20 lut 21:44
Trivial: Najtrudniejsze są rzeczy najłatwiejsze.
20 lut 21:44
Eta:
20 lut 21:44
Trivial: Pamiętam, że kiedyś zastanawiałem się chyba z 5 minut ile to będzie lim
α→0 α.
20 lut 21:45
ICSP: Tobie również
Eto podziękuję
20 lut 21:47
Eta:
20 lut 21:50
ICSP: Mam jeszcze dwa zadania ale chyba zostawię je sobie już na jutro. Widać ze dziś już nie myślę.
20 lut 21:51