obliczyc macierz i sprowadzic do postaci trygonometrzycznej??
kuba: Obliczyć | i 1 0 | i wynik sprowadzić do postaci trygonometrycznej.
| 0 5 2i |
| 1 4 2i | <- Macierz

siemka robilem te zadnie ale kurcze nie wiem czy mam dobrze wiec prosze o rozwazanie
z gory dziekuje i prosze o pomoc

!
8 lut 12:35
kuba: moze jakies wskazowki no bo zrobielm dokladnie tak jak sie mnozy macierz przez wyznacznik
czyli te dwa pierwsze wiersze przepisalem wymnozylem i cos nie wychodzi mi to jakos
8 lut 12:43
Bogdan:
Dzień dobry.
Mamy macierz A:
i 1 0
0 5 2i
1 4 2i
Wydaje mi się, że trzeba obliczyć wyznacznik tej macierzy:
a więc detA = 10i2 + 0 +2i - 0 - 8i2 - 0 = -10 + 2i + 8 = -2 + 2i
czyli z = -2 + 2i
Przechodzimy do postaci trygonometrycznej:
|z| = √4 + 4 = 2√2,
cosα = -2 / (2√2) = -√2 / 2 sinα = 2 / (2√2) = √2 / 2
więc α = π - π/4 = 3π/4 (II ćwiartka: cosα < 0 i sinα > 0)
Postać trygonometryczna; z = 2√2( cos(3π/4) + i sin(3π/4) )
8 lut 13:10