w trapezie...
austyna: W trapezie równoramiennym ABCD podstawy AB=16cm CD=8cm .Wysokość trapezu 4 cm . Oblicz pole
trójkąta ABP i CDP gdzie P jest punktem przecięcia prostokątnych trapezu.
20 lut 19:36
austyna: nie kumam jak to zrobić od czego zacząć , jedynie wiem jak obliczyć długość AC

niech ktoś pomoże błagam
20 lut 19:45
Ania: ?
20 lut 20:13
austyna:
20 lut 20:14
austyna :
20 lut 20:37
Bogdan:

trapez nie musi być równoramienny.
| | 16 | | 4 − x | |
Trójkąty ABP i CDP są podobne, stad: |
| = |
| ⇒ x = ... |
| | 8 | | x | |
20 lut 20:44