ostrosłupy trójkątne
b. ważne: Proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach. Cały dzień robię zadania i już myślenie mi wysiada.
1.Środek jednej z wysokości czworościanu foremnego połączono odcinkami z dwoma wierzchołkami
nie należącymi do tej wysokości. Wykaż, że te odcinki są prostopadłe.
2.Udowodnij,że punkt przecięcia wysokości czworościanu foremnego dzieli każdą z nich w stosunku
1:3.
20 lut 19:20
Minerva:

1.
y to 2/3 wysokości trójkąta równobocznego:
H=
√a2−y2=U{a
2√2}{
√3
z twierdzenia odwrotnego do twierdzenia pitagorasa:
x
2+x
2=a
2
czyli x i x
2 są prostopadłe^^
Może da to się zrobić prościej, ale tylko to mi przyszło do głowy.
Jak coś jest źle to sorry to moje pierwsze zadanko na forum~~
20 lut 19:41
Minerva:
20 lut 19:43
b. ważne: dzięki wielkie
20 lut 20:11
m:
18 gru 22:28