Udowodnić, że suma wysokości trójkąta jest co najmniej 9 razy większa od promien
tintin: Wykazać, że suma wysokości trójkąta jest co najmniej 9 razy większa od długości promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Doszedłem do tej postaci i nie wiem co dalej:
h1+h2+h3=xr (h1,2,3 − wysokosci, x liczba rzeczywista, r− dlugosc promienia)
P=ah/2
h1=2P/a
h2=2P/b
h3=2P/c
P=pr , gdzie p to polowa obwodu trojkata (p=(a+b+c)/2
2pr/a +2pr/b + 2pr/c = xr / : r
2p/a+2p/b+2p/c = x
podstawiamy za p:
wychodzi nam:
3+ (b+c)/a + (a+c)/b + (a+b)/c = x
I jak teraz udowodnic ze x jest wiekszy rowny 9 ?
20 lut 19:02
bart: a mi to tam nie pasuje
20 lut 19:10
tintin: W jakim sensie? Sprawdziłem to na najprostszym trójkącie i wszystko się zgadza jak na razie
20 lut 19:12
Bogdan:
P − pole trójkąta.
| | x | | y | |
Skorzystamy z twierdzenia: jeżeli x, y > 0, to |
| + |
| ≥ 2. |
| | y | | x | |
| | 2P | | 2P | | 2P | | 1 | | 1 | | 1 | |
h1 + h2 + h3 = |
| + |
| + |
| = 2P*( |
| + |
| + |
| ) = |
| | a | | b | | c | | a | | b | | c | |
| | a + b + c | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 2* r * |
| *( |
| + |
| + |
| ) = |
| | 2 | | a | | b | | c | |
| | a | | b | | a | | c | | b | | c | |
= r * (1 + 1 + 1 + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ) = |
| | b | | a | | c | | a | | c | | b | |
| | a | | b | | a | | c | | b | | c | |
= r * (3 + ( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| ) + ( |
| + |
| )) ≥ |
| | b | | a | | c | | a | | c | | b | |
≥ r * (3 + 2 + 2 + 2) = 9r
co należało wykazać.
20 lut 20:08