twierdzenie cosinusów, sinusów, pole trójkąta, wzór
Archimedes: Oblicz pole powierzchni trójkata proszę o pomoc
10cm, 8 cm, 4cm −> oto boki trójkąta.
Należy obliczyć jego
pole powierzchni
P =
12*b*c*sinα
Próbowałem obliczyć z powyższego wzoru.
Wobec tego usiłowałem obliczyć z twierdzenia cosinusów kąt α/
cosα=
b2+c2−a22bc =
82+42 − 1022*8*4=
=
−2064 =
−516
I tutaj pewnie gdzieś popełniłem błąd, tak?
Założyłem, że kąt α jest kątem pomiędzy bokami 8 i 4
b=8; c=4; a=10
Uprzejmie proszę o pomoc
20 lut 19:00
Godzio:
Proponuję skorzystać z wzoru Herona
P =
√p(p − a)(p − b)(p − c)
20 lut 19:02
Archimedes: No tak, ale generalnie chodzi w tym zadaniu o skorzystanie z
twierdzenia sinusów, cosinusów

znam wz. Herona, ale chcialem sprawę troszkę "skomplikować"
ponieważ tego dotyczy dział i chcieli żebym tak to zrobił
20 lut 19:05
Godzio:
No to w takim razie zrób tak jak chciałeś

błędu nie ma
| | 5 | | √231 | |
cosα = − |
| ⇒ (II ćw.) ⇒ sinα = |
| |
| | 16 | | 16 | |
20 lut 19:18
Gustlik: Archimedes − proponuję, abyś zrobił "po swojemu", a wzorem Herona sprawdził poprawność
obliczeń.
20 lut 22:05