Przekształcenie funkcji
Bambina: Mam mały problem z 2 zadankami:
1.
f(x)=ln(x+1) −2
a) Przekształć ją tak, by nowa funkcja była parzysta, i by dało się ją zapisać jednym wzorem
dla wszystkich x należących do D . Czy da się tę funkcję odwrócić? Jeśli tak
podaj wzór, jeśli nie − wyjaśnij, dlaczego.
b) Przekształć f(x) tak, aby otrzymać funkcję nieparzystą.
c) Znajdź przeciwdziedzinę funkcji odwrotnej do f(x).
2. Musze dopasować elementy tak by znaleźć maksymalną liczbę rozwiązań f(x) = m dla
rzeczywistego parametru m
a) f(x) = |−x
8+2x
7+x
6|
| | |x| − 3 | |
b) f(x) = |
| |
| | |x| + 2 | |
c) f(x) = |tgx| dla x należących <−3,9; 3,9>
odpowiedzi sa takie :
3, nieskończoność, 2, 4 i 6
Nie wiem czy dobrze próbowałam kombinować w drugim i narysowałam wykres tych funkcji i
podstawiać jakieś liczby za ten parametr jednak nie bardzo mi to wyszło