Oblicz wartosci m i n, dla ktorych wielomian W jest podzielny przez wielomian P
Dawid: W(x)=x4+x3+mx2−4x+n P(x)=x2+x+1
Prosze o pomoc i proste wyjasnienie jak to rozwiazac z gory dziekuje.
20 lut 18:28
Godzio:
Podziel W(x) : P(x) i zapisz resztę R(x) = 0
albo
W(x) = (x2 + x + 1)(x2 + bx + c) = ... wymnóż i przyrównaj współczynniki
20 lut 18:32
Dawid: a jak bedzie wygladalo takie dzielenie? bo jakies bzdury mi wychodza.
20 lut 18:36
Godzio:
x4 + x3 + mx2 − 4x + n : (x2 + x + 1) = x2 + m − 1
−x3 − x3 − x2
−−−−−−−−−−−−−
x2(m − 1) − 4x + n
−x2(m − 1) − x(m − 1) − (m − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x(3 + m) − m + n − 1
−x(3 + m) − m + n − 1 = 0 ⇔ (3 + m) = 0 i − m + n − 1 = 0 ⇒ m = −3, n = −2
20 lut 18:41
Godzio:
Chyba się coś walnąłem bo poprzez przyrównanie współczynników wychodzi mi
m = −3
n = −4
20 lut 18:44
Dawid: ok juz polapalem dzieki wielkie za pomoc
20 lut 18:44
Dawid: dobrze jes. tylko z tego dzielenia ie moglem wybrnac. dzieki.
20 lut 18:45
Godzio:
No to w takim razie w mnożeniu się pomyliłem
20 lut 18:45
Dawid: a nie roznic (−m−3)x+n−m+1
20 lut 18:47
Dawid: przy jednynce tylko zly zank dales
20 lut 18:48
michal: Drugim sposobem podanym przez Godzio:
W(x)=(x
2+x+1)(x
2+bx+c)=x
4+bx
3+cx
2+x
3+bx
2+cx+x
2+bx+c=x
4+(b+1)x
3+(b+c+1)x
2+(b+c)x+c
x
4+(b+1)x
3+(b+c+1)x
2+(b+c)x+c=x
4+x
3+mx
2+n
(b+1)x
3=x
3
b=0
(0+c+1)x
2=mx
2
(c+1)=mx
2
(0+c)x=−4x
cx=−4x
c=−4
(−4+1)x
2=mx
2
m=−3
c=n
n=−4
Prosiłbym o sprawdzenie.
20 lut 18:53
Godzio: − m − 3 = 0 ⇒ m = −3
No czyli n − m + 1 = 0 ⇒ n = −4
i gra gitara
20 lut 18:54
Dawid: x2(m − 1) − 4x + n
−x2(m − 1) − x(m − 1) − (m − 1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x(3 + m) − m + n − 1
a mozna prosic jeszcze o wyjasnienie tego fragmentu dzielenia ?
tzn jak to −4x i −x
2(3+m) zamienia sie w
x(3+m)
20 lut 19:00
Dawid: namieszalem xD −4x i −x(m−1) w (−m−3)x
prze[raszam za blad
20 lut 19:02
Godzio:
x2(m − 1) − 4x + n : (x2 + x + 1) = m − 1
−x2(m − 1) − x(m − 1) − (m − 1) +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4x − x(m − 1) − (m − 1) + n = −x(4 + m − 1) − m + 1 + n = −x(3 + m) − m + 1 + n
Wyłączam −x przed nawias
20 lut 19:04
Dawid: oo i teraz juz wszysto zrozumialem naprawdze dzieki wielkie
20 lut 19:07
Maciek: 52
23 paź 19:16