..
Iza: Czy moze mi ktos pomoc

Rozwiąz równania wykładniecze:
x=2
x+3
−2
x−1=−3/2x+1/2
(1/3)
x+3/x=0
|(1/2)
x−1|=−2x
2−8x−5
No nie mam pojęcia jak to zrobić..
20 lut 18:02
Iza: Hallo?
20 lut 18:18
ziomek: https://matematykaszkolna.pl/strona/1698.html
tu masz coś więcej na ten temat

to proste jest zamieniasz tylko do najniższych możliwych podstaw itd poźniej przepisujesz same
wykładniki bez podstaw.
Popatrz na te zadania w linku jak się to robi kliknij na niebieskie
20 lut 18:22
Iza: ale wlasnie rozumiem jak x jest w potędze..
Ale co mam zrobic jak x mam np w mianowniku? Jak mam to do potegi sprowadzic?
20 lut 18:24
ziomek: jak sobie posprowadzasz do najniższych wspólnych podstaw to rób analogicznie jak w przykładach
Jakuba
20 lut 18:24
ziomek: pomnóż przez x całe równanie
20 lut 18:27
Iza: Mam prosbe. Rozwiaz mi te 1 rownanie chociaz...To dalej zaczaje
20 lut 18:29
Iza:
20 lut 19:09
Iza: Hallo?
20 lut 19:50
Iza: Czy ktos mi pomoze

Bardzo prosze..
20 lut 20:32
Iza: .....
20 lut 20:38