matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi pomoc.
Czoper:
Zbadaj monotoniczność ciągu (an) an=
2n+1
4
+2 jeśli sie nie myle to powinno być tak: an+1=
2(n+1)+1
4
+2 =
2n+3
4
+2 a później an+1−an,i tu pytanie czy może zostać tak czy tej dwójki cza sie pozbyć i jak sie jej pozbyć?
20 lut 18:02
utan:
2n+1
a
n
=
+ 2
4
2(n+1)+1
2n + 3
a
n+1
=
+ 2 =
+ 2
4
4
2n + 3
2n+1
2n + 3
2n+1
2
a
n+1
− a
n
=
+ 2 − [
+ 2] =
−
=
=
4
4
4
4
4
1
> 0, zatem ciąg jest rosnący
2
20 lut 18:15
Czoper:
utan wielkie dzięki.
20 lut 18:20