Cene parasolki zwiekszono o 20% a po miesiacu obnizono o 10 zl.Jaka byla poczatk
magda: Cene parasolki zwiekszono o 20% a po miesiacu obnizono o 10 zl.Jaka byla poczatkowa cena
parasolki jezeli obecnie kosztuje ona 68zl?
20 lut 17:36
Gustlik: Robimy od tyłu − układasz proporcję:
68 zł − 90%
x zł −−− 100 %
| | 68*100 | |
x= |
| =75,56 zł ← to cena sprzed obniźki
|
| | 90 | |
Teraz druga proporcja:
75,56 zł − 120 %
x zł −−−−−−−− 100 %
| | 75,56*100 | |
x= |
| =62,97 zł ← to cena sprzed podwyżki, cena początkowa.
|
| | 120 | |
20 lut 17:44
Eta:
"czas na maturze jest drogocenny"

c −−− cena przed zmianami
1,2*0,9*c= 68
1,08*c= 68
20 lut 17:56
Gustlik: Właśnie − z reguły uczniom mniej czasu zajmuje ułożenie proporcji niż wymyślenie od razu dwóch
albo trzech liczb, przez które mają przemnożyć wynik. Nie zawsze dłuzszy zapis oznacza krótszy
czas rozwiązywania. Pozdrawiam.
20 lut 21:52
Eta:
I tu się z Tobą
Gustliczku za nic, ale to za nic nie zgodzę

!
Pozdrawiam
20 lut 21:55
Gustlik: Chciałem pwiedzieć, że nie zawsze dłuzsszy zapis oznacza dłuższy czas rozwiązywania.
20 lut 21:55
ICSP: Ja mam takie pytanie.
Czy nie powinno wyjść 65?
65 * 1,2 = 78
78zł − 10zł = 68zł.
20 lut 21:57
Gustlik: Eta, ja robię tak samo, jak Ty, ale większości uczniów ciężko idzie zamiana procentów na ułamki
i przeliczenie tego, zwłaszcza jeżeli nie znaja ceny początkowej, a zmian jest dwie lub
więcej. A proporcjami to śmigają bez problemu, dla nich jest przejrzyściej. Jak powiedziałem −
nie zawsze więcej pisania oznacza dłuższe rozwiązywanie zadań, bo trzeba wymyślić lub zamienic
liczby, w czym nie każdy ma wprawę. Większość uczniów woli obliczać procenty z proporcji, bo
jest szybciej − na krzyż i po sprawie. Pozdrawiam.****
20 lut 21:58
Eta:
@
ISCP 
Słuszna uwaga, ja popatrzyłam,że tam jest obnizka o 10
%
a powinno być o 10 zł
c*1,2−10 zł= 68zł
Dzięki za poprawkę !
Gustlik podobnie jak ja wziął 10% zamiast 10 zł
20 lut 22:06
Eta:
20 lut 22:12