Napisz wzór funkcji liniowej f wiedzac ze
magda: Napisz wzór funkcji liniowej f wiedzac ze
a) miejscem zerowym jest 3 i f(2)=−3
b)f(x)≤0 dla x∊[1;∞) i f(0)=4
c)f(x)<0 dla x∊(−∞;2) i f(1)=−1
d)f(x)>0 dla x∊(−1/3;∞) i f(1)=4
20 lut 17:25
utan: a)
y = ax + b
{ f(3) = 0
{ f(2) = −3
{ 0 = 3a + b
{ −3 = 2a + b
rozwiąż układ i podstaw do y = ax + b
20 lut 17:26
uhu: w b), c) i d) z pierwszej części widzisz miejsce zerowe (narysuj sobie dowolny wykres który to
spełnia to zobaczysz) , z drugiego masz pkt przecięcia z OY i dalej układ z dwoma niewiadomymi
jak wyżej
20 lut 17:30