Rówananie trygonometryczne
(d()b): Proszę o pomoc w równaniu:
20 lut 17:11
(d()b): pomocy
20 lut 17:22
20 lut 17:35
(d()b): jak doszedłeś do tej formy

? mógłbyś rozpisać?
20 lut 17:39
(d()b): halo
20 lut 18:29
Godzio:
Jest taki wzorek:
cos2α = cos2α − sin2α = cos2α − (1 − cos2α) = 2cos2α − 1
I właśnie z niego tu skorzystałem
20 lut 18:31
(d()b): 
tego jeszcze nie miałem, tylko jedynka trygonometryczna

a do jakiej "kategorii" można to
zaliczyć? redukcyjne?
20 lut 18:46
Godzio: Redukcyjne to to nie są, może miałeś wzór na cosinus sumy katów ?
cos(α + β) = cosαcosβ − sinαsinβ
20 lut 18:48
(d()b): niestety nie

szkoda, a jest gdzieś może na tej stronie to co wyżej napisałeś

? chętnie
powiększę swoją wiedzę
20 lut 18:50
20 lut 18:51
(d()b): sprytne

, serdecznie dziękuje
20 lut 18:53