zestaw powtórzeniowy pod kątem egzaminu maturalnego dla klasy II LO
niewiedza: Prosiłabym o sprawdzenie, poprawienie oraz rozwiązanie jednego zadanka, które jest jakieś
podchwytliwe dla mnie.
1. Wiedząc, że pierwiastkiem wielomianu W(x) = 2x
3 + x
2 - 5x + 2 jest liczba 0,5,
rozlóż wielomian na czynniki.
Jestem w trakcie robienia, moje lenistwo nie pozwoliło mi na zabranie się za to zadanie
wcześniej.
2. W partii 60000 detali, 3% stanowią detale wadliwe. Ile wadliwych detali należy
usunąć, aby w pozostałych było mniej niż 2% detali wadliwych?
Wyszło mi co najmniej 600.
3. Dana jest funkcja g(x) = 2
√3 x -
√2
a) sprawdź czy miejsce zerowe funkcji g jest mniejsze od 1/2
wyszło mi 0,4, czyli tak
b) do wykresu funkcji f należy punkt A(1;-2) i wykres ten jest prostopadły do wykresu
funkcji g. wyznacz wzór funkcji f.
po licznych problemach wydaje mi się, że będzie to y= -1/2
√3 x - 1,42.
4. Dana jest funkcja:
f(x)= x
2 - 4x dla x należy do (-1;4) i -2x + 8 dla x należącego do <4;6>
a) narysuj wykres funkcji f
z tym sobie poradziłam
b) podaj zbiór wartości funkcji f
prawdopodobnie będzie to (5;-4>
c) podaj przedziały, w których funkcja jest malejąca
(-1;2> i <4;6>
d) narysuj wykres funkcji g(x) = f ( x - 2)
i za to tez nie wiem jak się zabrać.. jaka powinna być zależność między funkcją f a g.
funkcje g mam przesunąć o 2 jednostki?
5. Oblicz obwód i pole kwadratu o przekątnej AC, jeśli A(2;4), C (6;-2).
Obwód wyszedł mi 20[j], pole 24 [j
2]
6. Jedna z lin (sztag) podtrzymuje podtrzymuje maszt jachtu. Jest umocowana do tego
masztu 1 metr poniżej jego wierzchołka oraz do dziobu statku. Sztag ma dl. 10m. i tworzy
z masztem kąt o mierze 30st. Oblicz długość masztu, zakładając, że dziób jachtu i dolny
koniec masztu znajdują się na tym samym poziomie. Wynik podaj z dokładnością do pełnych
centymetrów.
Wyszło mi 173cm.
7. Dane są współrzędne trzech kolejnych wierzchołków równoległoboku.A(1;-3) B(6;-1)
C(8;4).
a)wyznacz równanie prostej, w której zawarty jest bok CD tego równoległoboku
wyszło mi y=2/5x + 4/5 chociaż nie podoba mi sie ten wynik
b) wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest wysokość równoległoboku poprowadzona z
wierzchołka C.
napisałabym, ze f(x)=8
8. Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 12(3 +
√3 ) a jeden z kątów ma miarę 60st.
Wyznacz długości boków tego trójkąta.
wyszło mi 12, 12
√3 i 24.
9 . Trójmian kwadratowy y= -2x
2 + bx + c osiąga wartość największą równą 5 dla x=2.
Wyznacz wzór tego trójmianu.
I tego zadania właśnie nie mogę zrobić, jest dla mnie jakieś dziwne

10. Stosunek długości boków równoległoboku wynosi 3/4, a suma długości obu wysokości jest
równa 14. Wyznacz długości wysokości tego równoległoboku.
Nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie.
Wiem, że muszę się wziąć za siebie, aby zdać maturę, ale aktualnie moja wiedza jest
bardzo mała. Proszę o pomoc.
8 lut 00:44
Bogdan:
Które zadanie jest podchwytliwe?
8 lut 00:56
Bogdan:
Ad 9.
Trójmian y = -2x2 + bx + c osiąga wartość największą równą 5 dla x=2.
Nie podany jest przedział, w którym podany trójmian osiąga wartość największą,
co oznacza, że wierzchołek paraboli W = (2, 5), czyli xw = 2 i yw = 5.
Wiemy ponadto, że a = -2.
Zapisujemy postać kanoniczną tego trójmianu:
y = -2(x - 2)2 + 5 → y = -2(x2 - 4x + 4) + 5 → y = -2x2 + 8x -3
8 lut 01:31
Eta: 
tak jest!
8 lut 01:38
Bogdan:
Ad 10.
a, b - boki równoległoboku
ha, hb - wysokości
Rozwiązujemy układ równań:
1. a/b = 3/4 → b = 4a/3
2. a*ha = b*hb → a*ha = 4a/3 * hb → ha = 4/3 * hb
3. ha + hb = 14 → 4/3 * hb + hb = 14 → (7/3) hb = 14 → hb = 6
2. ha = (4/3) * 6 = 4
Odp. Wysokości równoległoboku mają długość: ha = 4, hb = 6
8 lut 01:42
Eta:
W zad 3/ f(x)= -√3/6 * x + √3/6 -2
po pierwsze nie można stosować przybliżeń !( pierwiastka )
po drugie: należy usunąć niewymierność
dla a1 = - 1/ 2√3 = -√3/6
reszta podpunktów w tym zad prawidłowo rozwiazana1
8 lut 01:46
Bogdan:
Ad 4d.
f(x) = x2 - 4x
g(x) = f(x - 2) = (x - 2)2 - 4(x - 2) = x2 - 4x + 4 - 4x + 8 = x2 - 8x + 12
8 lut 01:47
Eta:
Mogę? Bogdanie!
ha = 8 bo ha +hb = 14
8 lut 01:49
Bogdan:
Ad 8.
Dobrze
8 lut 01:50
Bogdan:
Oczywiście ha = 8. Dzięki
8 lut 01:52
Bogdan:
Dobranoc Eto, dziękuję za miły wieczór i dobranoc wszystkim tutaj

PS. To niby facet jest gorszy od kobiety?
8 lut 01:57
Eta: Można też tak :
Pole jest takie samo, więc długości wysokości są odwrotnie proporcjonalne
w stosunku do długości boków
czyli jak a/b = 3/4 to ha/hb = 4/3 ( tak? Bogdanie?)
Dobrze myślę ?
8 lut 01:58
Bogdan:
Eto, bardzo dobrze myślisz.
ah
a = bh
b → a / b = h
b / h
a
8 lut 02:02
Eta: 
Dobranoc! Do jutra!
8 lut 02:04
niewiedza: Dziękuję Wam bardzo

zad. 5 zdaje sobie sprawę, że źle zrobiłam bo właśnie złapałam się
za głowę gdy odkryłam mój wcześniejszy tok myślenia...
8 lut 11:22
Bogdan:
Ad 5. Długość przekątnej kwadratu d = √16 + 36 = √52 = 2√13
pole kwadratu P = d2/2 = 52/2 = 26
długość boku kwadratu a = √P i a > 0
więc a = √26,
obwod kwadratu L = 4a = 4√26
8 lut 13:34
Eta:
Witam!
w zad6/ też błąd!
x --długość masztu od punktu zaczepienia sztagu
do podstawy
cos30o =x/10 cos30o = √3/2
x = 10* √3 /2 = 8,65m
wysokość całego masztu to 8,65m + 1m = 9,65m
w zad.2 ( też bład!)
wszystkich detali wadliwych jest: 3%z 60 000 = 1 800
2% z 1800 = 36 to już chyba wiesz ile conajmniej
trzeba ich odrzucić ,by zostało mniej niż 36 ( tak?)
a co z zad 1? masz już ten rozkład W(x) ?
podaj ! ... sprawdzimy!
8 lut 15:13
niewiedza: No ladnie.. ten rozklad wyszedl mi szczerze mówiąc trochę niedokladnie, wydaje mi sie, ze
powinno sie robic dzielac dany wielomian przez (x-0,5). dobrze mysle?
8 lut 15:16
niewiedza: Moge mieć jeszcze pytanie odnosnie zadania 5? skąd się wzięla taka wartość przekątnej?
8 lut 15:18