Równania kwadratowe
Anastazja: Mam problem z tym zadaniem. Pomóżcie proszę. Rozwiązaniem równania x2 + px + q = 0 są
liczby x1 i x2.
Równanie, którego rozwiązaniem są liczby x12 oraz x22 ma wtedy postać [wskazówka:
zauważcie, że x12 + x22 = (x1 + x2)2 - 2x1x2 ]:
A. x2 + p2x + q2 = 0
B. x2 + (p2 + 2q)x + q2 = 0
C. x2 - (p2 - 2q)x + q = 0
D. x2 - (p2 - 2q)x + q2 = 0
Rozwiąż i wskaż poprawną odpowiedź.
8 lut 00:05
Bogdan:
Z wzorów Viety: x1 + x2 = -p, x1*x2 = q
x12 + x22 = (x1 + x2)2 - 2x1x2 = p2 - 2q
x12 * x22 = q2
Postać iloczynowa trójmianu z pierwiastami x12, x22:
(x - x12)(x - x22) = x2 - x12x - x22x + x12x22 =
= x2 - (x12 + x22)x + (x1x2)2 = x2 - (p2 - 2q)x + q2
Odpowiedź D jest prawidłowa.
8 lut 00:25
Eta:
8 lut 00:40
Bogdan:
Anastazjo - a gdzie buziaczek dla mnie?
8 lut 01:59
Eta:
8 lut 02:00
Anastazja: Proszę
8 lut 12:18
Bogdan:
Dziękuję
8 lut 13:27
Anastazja: Ależ nie ma za co
8 lut 13:59