potrzebuje pomocy
paula: dz mi wyszła −2 i −5
ok,liczyłam do momentu 2x
2+9x=−4 nie wiem nawet czy dobrze obliczyłam co dalej mam zrobić?nie
byłam na żadnym temacie z "równań wymiernych" i nie wiem co i jak.
proszę o pomoc i wytłumaczenie
20 lut 15:54
paula: ?
20 lut 16:00
dae: a miałaś na lekcjach deltę?
Rozwiązujesz tak jak zwykłe równanie kwadratowe. Liczysz delte a później pierwiastki.
20 lut 16:01
lalla;): 3x+4x+2=x+8x+5 / (x+2)(x+5)
(3x+4)(x+5)=(x+8)(x+2)
2x2+9x+4=0
△=49 √49=7
x1=−4 ∊ do dziedziny x2= −12 ∊ do dziedziny
20 lut 16:04
paula: dzieki wielkie,robilam tak ale pomylilam znaki i delta mi nie chciala wyjsc,wiec
stwierdzilam,ze to nie to
20 lut 16:12
lalla;): spoks
20 lut 16:14