ZAD
Kamila: Proszę o pomoc , mam jutro kartkówkę i muszę się z tych zadań przygotować. Za pomoc dziękuję.
1 .Punkty A(−3,−2) B(2,1) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Punkt S =(−1,3) jest
środkiem symetrii tego równoległoboku. Wyznacz wierzchołki C i D oraz pole równoległoboku.
| | 2 | |
2. Trójkąt DEF jest obrazem trójkąta ABC w podobieństwie o skali k= |
| . Wiadomo ,że |
| | 3 | |
pole trójkąta ABC wynosi 16 . Wyznacz pole trójkąta DEF.
20 lut 15:43
Kamila: ktoś pomoże ?
20 lut 19:22
michal: | | 2 | |
zmieniają się a i b (kąt się nie zmienia), o |
| więc:
|
| | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
PDEF= |
| * |
| a* |
| b*sinα
|
| | 2 | | 3 | | 3 | |
nP
ABC=P
DEF
n to stosunek pól
| | 1 | | 2 | |
n |
| ab*sinα= |
| ab*sinα |:ab*sinα
|
| | 2 | | 9 | |
20 lut 19:44
Kamila: Dziękuje

a z tym pierwszym to jak może być , robie robie i nic mi dobrego nie wychodzi
20 lut 19:46
Kamila: ? ktoś wie ?
20 lut 20:37
ancymon: Wskazówka 1: środek symetrii równoległoboku to punkt przecięcia się jego przekątnych
Wskazówka 2: punkt przecięcia przekątnych równoległoboku dzieli jego przekątne na połowy
20 lut 20:40
austyna : to to już dawno wiem
20 lut 20:53
Kamila: to to już dawno wiem
20 lut 21:02