Matematyka Dyskretna
Dymek: Niech P2(X) oznacza zbiór wszystkich dwuelementowych podzbiorów zbioru
X ={1; 2; 3; 4; 5; 6}. Rozwazamy graf G = (V;E) w którym zbiorem wierzcholków jest V =
P2(X).
Ponadto, jesli A, B ∊ P2(X), to
{A;B} ∊ E ⇔ A ∩ B ≠0
(czyli wierzcholki A i B laczymy krawedziami wtedy i tylko wtedy, gdy A ∩ B ≠0)
a) Ile wierzcholków i kraw¦dzi ma graf G?
b) Czy G jest grafem hamiltonowskim?
c) Czy G jest grafem eulerowskim?
d) Czy G jest grafem planarnym?
Udpowiedzi uzasadnij.
20 lut 15:39