Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (a_n)
Zuza,: Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an)
a2=−10 , a5=−40
20 lut 15:13
Bogdan:
| | −40 + 10 | |
r = |
| = −10, a8 = a5 + (8 − 5)*r = −40 + 3*(−10) = −70 |
| | 5 − 2 | |
20 lut 15:17
qwerty: a5+a2=3r
−40+(−10)=3r
−50=3r
−16 23=r
a8=a5+3r
a8=−40−50
a8=−90
20 lut 15:20
Bogdan:
Czy qwerty uważasz, ze Twoje rozwiązanie jest prawidłowe?
20 lut 15:26
Zuza,: mi wyszlo −70
20 lut 15:29
Bogdan:
| | an − ak | |
Skorzystałem z zależności: r = |
| oraz an = ak + (n − k)*r |
| | n − k | |
20 lut 15:40