Oblicz pole zacieniowanego obszaru
Jans:

Oblicz pole zacieniowanego obszaru
20 lut 15:13
hwdtel i waldemar i zen64:
a jest średnicą półokręgów na bokach trójkąta(?)
| | πa2 | |
P= |
| −(πr2−a2) , a=√2r
|
| | 2 | |
Chyba ,że a nie jest ?
20 lut 16:21
Jans: Mogę jeszcze wiedzieć skąd się to wzięło ?

Nie ma podanych żadnych danych liczbowych
20 lut 16:25
hwdtel i waldemar i zen64:
Z desantu(a poważnie pomyśl)
20 lut 17:36
Jans: Łatwo rzucać − pomyśl. Zwłaszcza że mam inny wynik i chcę wiedzieć skąd u cb taki.
Nie uważasz że podanie gotowego wyniku to żadna pomoc ?
Nie można było napisać co po kolei robiłeś?
20 lut 17:50
Godzio:
√2r = a
P = 4 * π(
12a)
2 − (πr
2 − a
2) = 2πr
2− πr
2 − 2r
2 = πr
2 − 2r
2 = r
2(π − 2)
Czyt. 4 *
Półokręgu − (
Pole koła −
Pole kwadratu)
Pole koła −
Pole kwadratu) − to jest pole tego kawałka zaznaczonego na zielono
20 lut 17:54
Godzio:
poprawka: to jest pole 4 * kawałek zaznaczony na zielono
20 lut 17:55
Jans: Wielkie dzięki, nareszcie zrozumiałem o co tu chodzi.
20 lut 18:48
artur: β≥⇒⊂∊≥ββγΩ
17 gru 21:59