Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (a_n).
Zuza,: Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an).
a1=1 , a8−a7=2
20 lut 14:55
ICSP: an − an+1 = r
r = 2
a8 = a1 + 7r = 1 + 14 = 15.
20 lut 14:56
ICSP: Poprawiam ten wzór:
an − an−1 = r
20 lut 14:58
Zuza,: dzieki
20 lut 15:01
Zuza,: to jest to samo co an=a1+(n−1)r
20 lut 15:02
ICSP: Tego wzoru do wyliczenia a8 użyłem.
20 lut 15:04
Zuza,: a mam jeszcze taki przykłąd a2=−10 , a5=−40 ? i tez mam obliczyc ósmy wyraz..
20 lut 15:07
ICSP: a2 = a1 + r
a5 = a1 + 4r
Tutaj rozwiązujesz układ równań. Istnieje jeszcze inna zależność
a5 = a2 + 3r. Z tego możesz od razu wyliczyć r. Jak ci wygodniej.
20 lut 15:13