Podzielność
Anastazja: Iloczyn (√7 + 1 podzielone przez 2)2003 razy (√7 - 1 podzielone przez 3)2003
jest liczbą:
a. 2
b. 1
c. mniejszą od 1
d. większą od 1 i mniejszą od 2
Wykaż to.
7 lut 22:03
Tomek : Sadze ze popelnilas jakis blad w zapisie zadania

Sprawdz dobrze
7 lut 22:56
Sarusia: (√7 + 1 dzielone przez 2)2003 pomnożone przez (√7 - 1 dzielone przez 3)2003
7 lut 22:59
Sarusia: Taką mam treść zadania
7 lut 22:59
piotr: chyba w tym drugim też dzielone przez 2 a nie 3 ?
7 lut 23:16
Sarusia: To nie wiem, może w treści zad. jest jakiś błąd. Bo tam jest 3. A jakby to było z 2?
7 lut 23:18
Sarusia: A może to ma być tak:
Pomnożyć mianownik z mianownikiem i licznik z licznikiem i wyjdzie 6/6, czyli 1 i
12003 będzie równa 1.
? Jak myślisz?
7 lut 23:21
Eta:
Witam!
w liczniku masz[ ( √7 -1)(√7+1)]2003=
= ( 7 -1)2003 = 62003
w mianowniku ( 2*3)2003 = 62003
czyli
( 6/6)2003= 1 2003 = 1 tyle!
więc odp:b)
7 lut 23:24
Eta: No własnie tak! Brawo!
7 lut 23:24
Sarusia: No dokładnie. Dziękuje
7 lut 23:25