POMOCY
xyz: Podstawą pewnego ostrosłupa o wierzchołku S jest kwadrat ABCD. Krawędź AS jest prostopadła do
podstawy. Najdłuższa krawędź boczna ma długość 12 i tworzy z podstawą kąt o mierze 60 stopni.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
20 lut 14:38
Ajtek:

Δ ACS jest prostokątny o kątach 30
o, 60
o, 90
o czyli:
d=6, H=6
√2
P
p=
12d
2
V=P
p*H
Podstawić, policzyć.
20 lut 14:56
Bogdan:

Oj
Ajtek − trzeba poprawić

Korzystając z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o otrzymujemy:
| | 12 | |
d = |
| = 6, H = d√3 = 6√3 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Objętość V = |
| * |
| d2*H = ... |
| | 3 | | 2 | |
20 lut 15:14
Ajtek: No fakt, jak robiłem to zadanko, to jadłem obiad i
13 też zjadłem.
Swoją drogą to kwaśna ta
13 
.
Dzięki Bogdan za zwrócenie ta to uwagi.
20 lut 15:42
Bogdan:
20 lut 15:49
trick: Dzięki bardzo
20 lut 17:16