Zadanie z Procentami
Anastazja: Długość boku kwadratu zmalała o 30%. Pole tego kwadratu zmalało o:
a. 30%
b. 90%
c. 51%
d. 41%
Uzasadnij.
7 lut 21:55
Tomek : c:
P= a * a = a
2
P= 0,7a * 0,7 a = 0,49a
2
100 - 0,49 = 0,51 0,51=51%
Wniosek: Pole zmalalo o 51%
Chyba tak powinno byc
7 lut 22:42
Jakub: x - długość boku kwadratu
x
2 - pole kwadratu
x-30%x = 70%x=0,7x - długość zmniejszonego boku
(0,7x)
2=0,49x
2 - - pole zmniejszonego kwadratu
Pole zmalało o:
x
2-0,49x
2 = 0,51x
2 = 51%x
2
Odp. Zmalało o 51%
Na tej stronie masz więcej zadań z procentów
1639. Kliknij
7 lut 22:43
Jakub: Tomek. A niech to jesteś o minutę szybszy
7 lut 22:43
Anastazja: Hehe

Dziękuje Chłopaki
7 lut 22:46
Anastazja: Moglibyście popatrzyć mi jeszcze na moje 2 zad.?
7 lut 22:47
Bogdan:
Po co jakieś iksy?
Rozwiązanie jest proste: 0,72 = 0,49, więc pole kwadratu zmniejszyło się o 51%
7 lut 23:37