Proszę Pomóżcie!! :(
Milenka: Zaczęłam to robić, ale utknęłam

Wyznacz te wartości parametru m dla których wykres funkcji liniowej jest prostopadły. :
k; y = I m − 2Ix − 3
l; y = ( m +2)x + 5
k⊥l ⇔ a * a = −1
I m − 2 I * (m + 2) =
Nie wiem jak pomnożyć z wartością bezwzględną.
20 lut 14:11
Piotrek: rozbijasz to na 2 przypadki:
1o: m∊(−∞;2)
−(m−2)(m+2)=−1
−(m2−4)=−1
−m2=−5
m=√5⋁m=−√5
√5 nie należy do dziedziny, więc m=−√5
2o: m∊<2;+∞)
(m−2)(m+2)=−1
m2−4=−1
m2=3
m=√3⋁m=−√3
oba rozwiązania nie należą do dziedziny
Sumujesz rozwiązania z 1o i 2o i wychodzi m=−√5
20 lut 14:21