Pilnie prosze o pomoc bo wogóle tego nie rozumiem!!
Domisia: Dany jest malejący ciąg geometryczny w którym: a1=27 a a3=12:
a. wyznacz iloraz tego ciągu,
b.zapisz wzór na ogólny wyraz an tego ciągu, gdzie n≥1,
c.oblicz sumę 7 początkowych wyrazów tego ciągu.
20 lut 13:59
M4ciek:
a)
a1 = 27
a
3 =
a1 * q
2 = 27
b) Majac a
1 i q jestesmy w stanie wyznaczyc wzor a
n :
a
n = a
1 * q
n−1
c) Podstaw do wzoru :
A w Twoim przypadku :
20 lut 14:05
Ajtek: a
1=27, a
3=12
a)
a
22=27*12
a
2=18
b)
a
n=a
1*
23n
20 lut 14:15