matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomozcie z ciagiem arytmetycznym !
Monia:
a2= −1 a5= 8 Wyznacz a1 i r . Proszę pomóżcie, z góry dziękuję ; *
20 lut 13:58
Ajtek:
a
2
=−1, a
5
=8 a
2
=a
1
+r a
5
=a
1
+4r −1=a
1
+r 8=a
1
+4r Po odjęciu stronami: −9=−3r r=3 −1=a
1
+3 a
1
=−4
20 lut 14:29