Procenty
Annnnn: Cenę obuwia podwyższono o 20%, a następnie obniżono o 20%. Wtedy cena obuwia:
A) ZMNIEJSZYŁA SIĘ O 4%
B) ZWIĘKSZYŁA SIĘ O 4%
C) ZMNIEJSZYŁA SIĘ O 2%
D) NIE ZMIENIŁA SIĘ
Uzasadnij odpowiedź.
7 lut 21:52
matek: No więc, załóżmy, że ceny butów najpier wynosiła 20 złotych. jeżeli buty podrożały o 20%
to wychodzi nam ładnie, że kosztowały 24 złote. No a jeżeli teraz obniżymy z 24 o 20% to
wychodzi nam, że buty kosztują 19,20. No i dalej liczymy, że 19,20 złoty to 96% 20
złotych. W związku z tym cena obuwia zmniejszyła się o 4% w stosunku do ceny pierotnej
7 lut 23:07
matek: rozumiesz?
7 lut 23:08
matek: Obliczam to wszystko metodą krzyżową.
Jeżeli:
20zł - 100%
x xł - 20%
20 * 20 = 100 * x
400 = 100x /:100
4=x
x= 4zł
I wyszło pięknie, że 4 złote to 20% 20 złotych.
7 lut 23:10
Sarusia: Rozumiem

Dziękuje Bardzo Mati
7 lut 23:10
matek: Spoko
7 lut 23:11
Tomek : mozesz to rozpisac jako :
a- cena przed podwyzka
120%a - po pierwszej podwyzce
120%a - 0.2 * 120%a =
120%a - 24%a = 96%a
Wniosek. Ostatecznie cena zmniejszyla sie o 4% w stosunku do pierwszej ceny.
7 lut 23:12
Tomek : To taka opcja aby nie podawac przykladowych cen.
7 lut 23:13
Sarusia: No też tak może być. Ślicznie Wam dziękuje
7 lut 23:13
Bogdan:
Co za obliczenia?
Wystarczylo zrobić prosty rachunek: 1,2 * 0,8 = 0,96,
a więc cena obniżyla się o 4%
7 lut 23:34
Tomek: Bogdan twoim tokiem rozumowania moze odrazu niech zaznaczy A)
Bo po co to liczyc jak mozna w pamieci prawda?...
Chodzi o to zeby zrozumiala skad sie co wzielo a nie o podanie suchego wyniku
7 lut 23:45
Bogdan:
Nie podałem suchego wyniku, wykonałem obliczenia, a że były takie proste,
to już nie moja wina.
Po co komplikować to, co jest proste?
7 lut 23:55
Sarusia: Hehe...
7 lut 23:56