układy równań
Ewa5354: Cześć!
Wiem że to nie takie łatwe ale proszę pomóżcie mi rozwiać zadanie z matematyki.
Bardzo was prosze. pomożecie?
1)10% pewnej sumy przeznaczono na naprawę
sprzętu sportowego, 1/5 pozostałej sumy przekazano do sklepiku szkolnego i 75% tego co
pozostało przeznaczono na zakup ksiażek. Zostało jeszcze 90 000 zł. Oblicz sumę jaka
dysponowano.
2) Odległość między miastami A i B wynosi 48 km. Statek płynie z A do B pod prda 4h, a z B do A
z pradem 3h. Oblicz prędkość własna statku i prędkość wody. drogę
z A do B? Jak daleko jest A od B?
20 lut 13:38
think:
x − pewna suma
0,1x − 10% pewnej sumy przeznaczonej na naprawę
zostało x − 0,1x = 0,9x
| 1 | |
| *0,9x − tyle przekazano do sklepiku szkolnego |
| 5 | |
| | 1 | | 4 | |
zostało 0,9x − |
| *0,9x = |
| *0,9x |
| | 5 | | 5 | |
| 3 | | 4 | |
| * |
| 0,9x − przeznaczono na zakup książek |
| 4 | | 5 | |
| | 4 | | 3 | | 4 | |
zostało |
| *0,9x − |
| * |
| 0,9x = ... ? |
| | 5 | | 4 | | 5 | |
wylicz z tego x i po wszystkim
20 lut 13:49
Ewa5354: ok wielkie dzieki!
20 lut 13:49
think: znaczy ta ostatnia linijka = 90 000 i wtedy wylicz x−a
20 lut 13:54
Ewa5354: aha ok!
20 lut 13:55