układy równań
Ewa5354: PROSZĘ WAS O POMOC!

2) Odległość między miastami A i B wynosi 48 km. Statek płynie z A do B pod prda 4h, a z B do A
z pradem 3h. Oblicz prędkość własna statku i prędkość wody. drogę
z A do B? Jak daleko jest A od B?
Z GÓRY DZIĘKI!
20 lut 13:34
nbbb: v1 − prędkość własna statku
v2 − predkość wody w rzece
S = 48 km
t1 = 4 h
t2 = 3 h
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mamy
( v1 − v2)*t1 = S
(v1 + v2)*t2 = S
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v1 t1 − v2 t1 = S
v1 t2 + v2 t2 = S
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v1 t1 = S + v2 t 1 −−> v1 = [ s + v2 t1 ]/ t1
v1 t2 + v2 t2 = S
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Po podstawieniu danych mamy
v1 = [ 48 + 4 v2] 4 = 12 + v2
( 12 + v2]*3 + v2 * 3 = 48
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v1 = 12 + V2
36 + 3 V2 + 3 V2 = 48
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6 V2 = 48 − 36 = 12 / : 6
V1 = 12 + v2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
v2 = 2
v1 = 12 + 2 = 14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odp. Prędkość własna statku v1 = 14 km/h ,a prędkość wody w rzece
v2 = 2 km/h.
9 lis 11:25