Funkcja liniowa
karolajn: Proszę o pomoc z funkcją liniową !
Na płaszczyźnie z prostokatnym układem współrzędny ch zilustrój zbiór punktów, których
współrzędne spełniają nierówność |y−1|≥|x−2|+1
Przedyskutuj liczbę rowziązań równania p(px−1)=4x−1 w zależności od wartości parametru p. W
przypadku istnienia rozwiązania wyznacz je.
Rozwiąż równanie (x−1)3=√2(2x−1)+x2(x−3) i sprawdz czy rozwiązanie tego równania jest
miejsce zerowym funkcji y=(√2+1)x+1
Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania k2(x+3)−6k=p(k−2)+4x w zależności od wartości
parametrów p i k w przypadku istnienia roziwązania wyznacz je i przedstaw w najprostszej
postaci.
Mam jeszcze kilka zadań, ale najpierw chciałabym się uporać z tymi.
20 lut 12:40
utan: 2. p(px − 1) = 4x − 1
p
2x − p = 4x − 1
p
2x − 4x = p − 1
x(p
2−4) = p − 1
1. równanie posiada nieskończenie wiele rozwiązań, gdy
{ p
2 − 4 = 0
{ p − 1 = 0
2. równanie nie posiada rozwiązań, gdy
{ p
2 − 4 = 0
{ p − 1 ≠ 0
3. równanie posiada jedno rozwiązanie, gdy
p
2 − 4 ≠ 0
ma ono postać
20 lut 13:05
utan: 1. wg mnie na cztery przypadki, niestety (chyba, że jest inny sposób?

)
|y − 1| ≥ |x−2| + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
0 przypadek
{ y − 1 ≥ 0
{ x − 2 ≥ 0
{ y − 1 ≥ x − 2 + 1
{ y ≥ 1
{ x ≥ 2
{ y ≥ x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
0 przypadek
{ y − 1 ≥ 0
{ x − 2 < 0
{ y − 1 ≥ −(x−2) + 1
.........
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3
0 przypadek
{ y − 1 < 0
{ x − 2 ≥ 0
{ −(y−1) ≥ x − 2 + 1
..........
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
0 przypadek
{ y − 1 < 0
{ x − 2 < 0
{ −(y−1) ≥ −(x−2) + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz należy uporządkować wszystkie przypadki, a potem rysować w układzie współrzędnych, tj.
w pierwszym nam wyszło:
{ y ≥ 1
{ x ≥ 2
{ y ≥ x
zatem zaznaczam na osi zbiór pkt, które leżą na lub powyżej prostej y = x i tutaj bierzemy
tylko pod uwagę pkt, których współrzędną x ≥ 2 i y ≥ 1
20 lut 13:14
karolajn: ktoś inny może też pomóc ?
20 lut 15:36
karolajn:
20 lut 16:15
karolajn:
20 lut 17:34
karolajn:
20 lut 17:42