Pomocy
xyz: Punkty A=(−6;−3) i B=(0;0) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC (AB=AC). Wierzchołek C
leży na prostej o równaniu x+y=0. Wyznacz równanie osi symetrii trójkąta ABC oraz oblicz pole
tego trójkąta.
20 lut 12:40
hwdtel i waldemar i zen64:
Rozwiąż układ równań(aby otrzymać współrzędne wierzchołka C)
| ⎧ | [(−6−0)2+(−3−0)2]=[(−6−xC)2+(−3−yC)2] | |
| ⎩ | xC=−yC |
|
→ →
P=0,5|ACxAB|
Wyznacz współrzędne D(środka odcinka CB) i poprowadź prostą przez Di A
(otrzymasz równanie osi symetri)
20 lut 14:13