ciągi
paulina: Jeśli 2+4+6+ … +2n = 420, to liczba n jest równa
20 lut 12:14
ancymon: wykorzystaj wzór na sumę ciągu arytmetycznego o pierwszym wyrazie 2 różnicy 2 i wyrazie
ogólnym 2n, wyjdzie Ci rownanie kwadratowe.
20 lut 12:20
Ecwa: Posłużymy się wzorem na sumę ciągu arytmeynego:
Sn=[2a1+(n−1)r]*n/2
mamy:
Sn= 420
a1=2
r=2
podstawny:
420=[2*2+2(n−1)]*n/2
420=[2+n−1]*n
420=(n+1)*n
to jest równanie kwadratowe, po wyliczeniu delty :
x1=20, x2=−21
x2 nie zgodne z treścią, bo n musi być liczbą naturalną
więc:
2n=2*20
2n=40
Mam nadzieję ze pomogłam
20 lut 12:29
paulina: dzieki wielkie
20 lut 14:21