suma funkcji parzystej i nieparzystej
saridon: Przedstaw funkcję jako sumę funkcji parzystej i nieparzystej. Ogólny mechanizm jest taki:
Kazda funkcja f okreslona w zbiorze symetrycznym wzgledem 0 daje sie przedstawic jako suma
funkcji parzystej i funkcji nieparzystej. Mianowicie
f1(x) =
12[f(x) + f(−x)] ,
f2(x) =
12[f(x) − f(−x)]
sa odpowiednio parzyste i nieparzyste, oraz
f(x) = f1(x) + f2(x) .
| | x2 +2x | |
Czy ktos mógłby rozwiązać jeden przykład np. f(x)= |
| |
| | x−3 | |
| | 4x4 +5 | |
lub f(x)=9x2+6x−2 lub f(x)= |
| |
| | x4+2 | |
Z góry dzięki za pomoc
20 lut 11:30
think: | | 1 | |
f1(x) = |
| [f(x) + f(−x)] |
| | 2 | |
| | 1 | |
f2(x) = |
| [f(x) − f(−x)] |
| | 2 | |
| | (−x)2 + 2*(−x) | |
f(−x) = |
| |
| | (−x) − 3 | |
dalej to już sam pociągnij to nie jest trudne...
20 lut 11:41
saridon: próbowałem ale niestety nie wychodzi, tak jak powinno. potrzebuję chyba przykładu rozwiązanego
do końca i wtedy pojdzie
20 lut 11:50
think: przecież to nie ma prawa nie wyjść...
dawaj tutaj jak to liczyłeś masz pewnie błąd w obliczeniach..
20 lut 11:56
saridon: | | 1 | | (−x)2+2(−x) | |
No to tak . f1= |
| [U{x2+2x}(x−3} + |
| ]= |
| | 2 | | (−x)−3 | |
| | 1 | | (x2+2x)(−x−3)+((−x)2+2(−x)(x−3) | | 1 | |
|
| [ |
| ]= |
| [U{−x3−3 |
| | 2 | | (x−3)(−x−3) | | 2 | |
| | 1 | | −3x−7(x)2−12x | |
x2−2(x)2−6x+x3−3x2−2(x)2−6x}{(−x)2−3x+3x+9}]= |
| [ |
| ] |
| | 2 | | x2+9 | |
20 lut 12:21
think: ostatnia linijka w liczniku jest na samym końcu −6x a powinno być +6x
20 lut 13:32
think: licznik: −x3 − 3x2 − 2x2 − 6x + x3 − 3x2 − 2x2 + 6x = −10x2
20 lut 13:34
saridon: Dzięki wielkie

Juz wiem o co chodzi
20 lut 14:22