jak to obliczyć pomocy?
anka: | | 5+x | | x2−4 | |
Jak to obliczyć? |
| * |
| |
| | x−2 | | 10+2x | |
20 lut 11:08
Ola: x2−4=(x+2)(x−2) 10+2x=2(5+x)
podstaw skróć
20 lut 12:18
Artur: (5+x)*(x2 −4)/(x−2)(10+2x)=0
5x2 −20+x3 −4x/10x + 2x2 −20 −4x=0
(x3 +5x2 −4x −20)* (2x2 +6x−20)=0
[x(x2 −4)+5(x2 −4)] x2 +3x−10=0
(x2 −4)(x+5) delta=49 pier z delty =7
x=2 lub x= −2lub x=−5 x1 = −5 x2 = 2
20 lut 12:21
utan: jeszcze dziedzinę trzeba wziąść pod uwagę!
20 lut 12:46
Artur: dziedzina : x∊R\{2,−5}
Czyli rozwiązaniami równania jest liczba 2.
20 lut 13:04