x+2=2 p{x p{x-1} +2}
asdasd: nie wiem jak rozwiązać następujący przykład
x+2=2 √x √x−1 +2
20 lut 10:32
Ecwa: dokad sięgają te pierwiastki?
20 lut 12:32
Trivial:
x+1 = 2
√x√x−1 + 2 /
2
x
2 + 2x + 1 = 4(x
√x−1 + 2)
x
2 + 2x + 1 = 4x
√x−1 + 8
x
2 + 2x − 7 = 4x
√x−1 /
2 // (a+b+c)
2 = a
2 + b
2 + c
2 + 2ab + 2bc + 2ac
x
4 +
4x2 + 49 + 4x
3 − 28x
− 14x2 = 16x
2(x−1)
x
4 + 4x
3 − 10x
2 − 28x + 49 = 16x
3 − 16x
2
x
4 − 12x
3 + 6x
2 − 28x + 49 = 0
I chyba ktoś źle przepisał przykład bo wychodzą rozwiązania:
x ≈ 1.28802
x ≈ 11.6605
Z czego pierwsze nie spełnia równania.
20 lut 13:27