będę bardzo wdzięczna jak ktoś mi pomoże
heloo: Trójkąt o bokach 10, 8, 12 obraca się wokół prostej zawierającej najdłuższy bok. oblicz
objętość i pole powstałej bryły
20 lut 09:32
dero2005:

x+y = 12
h
2 = 64 − x
2 = 100 − y
2
po wyliczeniu
x = 4,5
y = 7,5
h =
5√72
gdzie
h = promień stożka
x = wysokość mniejszego stożka
y = wysokość większego stożka
wystarczy podstawić do wzoru na objętość V =
13πr
2*h policzyć objętość obu stożków i
dodać
następnie podstawić do wzoru na powierzchnię boczną stożka P
b = πrl i tak samo zrobić
20 lut 10:52
heloo: dziękuje ślicznie
20 lut 11:09