Nie potrafię tego zadania zrobic i takze go wytłumaczyc . Proszę o Pomoc .
lalai: Bok trójkąta równobocznego ma długość 6cm. Oblicz odległość środka ciężkości tego trójkąta od
jego boków.
19 lut 23:36
lalai: czy ktos mi to rozwiarze ?
19 lut 23:39
lalai: halo ?
19 lut 23:44
Jack:
wiesz co to jest środek ciężkości?
19 lut 23:46
Gustlik: Wskazówka:
| | 1 | |
odległość środka od boków d= |
| h |
| | 3 | |
19 lut 23:46
lalai: srodek ciezkosci w tojacie nie znajduje sie w srodku ?
19 lut 23:48
ICSP: Środek ciężkości jest to punkt przecięcia się środkowych.
19 lut 23:48
lalai: ale co ja mam zrobic z tymi wskazowkami ?
19 lut 23:49
lalai: no tak dwusieczna ja tworzy tak ?
19 lut 23:51
Jack:
srodkowe dzielą się w stosunki 2:1 licząc od wierzchołka...
Swoją drogą jak te wskazówki nic Ci nie dają, to przejrzyj materiały pomocniczne znajdujące się
po lewej stronie.
19 lut 23:52
lalai: to mam to zrobic w stosunku 2 :3
19 lut 23:57
lalai: ?
19 lut 23:57
lalai: tak ?
20 lut 00:00
Jack:
skąd te 2:3?
20 lut 00:10
lalai: mi chodzi o 3 i 6
20 lut 00:15
lalai: bo z tierdzenia pitagorasa mozna to zrobic ze 32 + h2 = 62
20 lut 00:18
think: można
20 lut 00:19
lalai: no ale ja nie porafie wytłumaczyc z kad sie wzieło 2
20 lut 00:20
lalai: sory 3
20 lut 00:21
lalai: jak mam wytłumaczyc nauczycielce z kad wzziełam 3
20 lut 00:24
think: a na odcinki jakiej długości dzieli wysokość opuszczona na podstawę(w każdym razie w trójkącie
równobocznym)?
20 lut 00:25
Bogdan:

W trójkącie równobocznym środek ciężkości (punkt przecięcia środkowych trójkąta), ortocentrum
(punkt przecięcia wysokości trójkąta), środek okręgu opisanego o promieniu R (punkt przecięcia
symetralnych boków trójkąta) i środek okręgu wpisanego o promieniu r (punkt przecięcia
dwusiecznych kątów wewnętrznych) pokrywają się.
Odległość środka ciężkości trójkąta równobocznego od jego boków jest więc równa r.
20 lut 00:28
Bogdan:
Zlitowałem się
20 lut 00:29
lalai: ?
20 lut 00:29
think: Bogdan, może i zlitowałeś, ale jak ona to wyjaśni swojej nauczycielce
20 lut 00:30
lalai: oooch dziekuje . ; )
20 lut 00:30
lalai: ja to rozumiem ze zostało to podzielone na 3 , ale jak jej to powiem jak bede musiała to
wytłumaczyc przy tablicy to nie wiem
20 lut 00:32
Eta:
20 lut 00:34
lalai: ?
20 lut 00:56
Bogdan:
| r | | a | | √3 | | 1 | |
| = tg30o ⇒ r = |
| * |
| = |
| a√3 |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
20 lut 00:56