Jak zostać geniuszem
Daria: Godzio Eta Think Zapraszam do tego pokoju
19 lut 22:43
Godzio:
Fajny tytuł, szkoda że się mnie nie tyczy póki co
19 lut 22:44
Daria: Tyczy tyczy Godzio mam pare pytań
19 lut 22:44
Daria: Ja teraz też jestem bardzo zdeterminowana mogę siedzieć i się uczyć ale nie wiem zczego
19 lut 22:45
Daria: Ja od ponad roku zaglądam na te forum i znam cie z nicku pamiętam jak miałeś problemy z
prostymi zadaniami z prawdopodobieńśta a teraz kurcze całki

jak ty to robisz
19 lut 22:46
Godzio:
Daria znasz mnie tylko dlatego że to ja tu siedzę i robię zadania, a nie jakiś Janek z
Katowic

np. o olimpiadzie mogę zapomnieć bo tam kilka zadań bym umiał zrobić, a nie jak
inni prawie wszystkie

, a jak robię ? Żeby zrozumieć matematykę trzeba robić dużo dużo
zadań, co do całek to przygotowywałem się do takiego kursu organizowanego przez PWr i chciałem
się dobrze przygotować, żeby mieć dodatkowe pkt rekrutacyjne

A po za tym się w to
wkręciłem, bo im bardziej poznaje matematykę, tym bardziej mnie fascynuje i jeszcze bardziej
się wkręcam
19 lut 22:49
Eta:
Nie musisz być geniuszem, wystarczy,że będziesz uczciwym człowiekiem

Pozdrowienia od "gimnazjalistki"
19 lut 22:49
Daria : Matematyka jest cudowna gdybym wiedziała z czego się uczyć to nic inengo bym nie robiła Godzio
prosze zaproponuj mi coś obojętnie całki pochodne
19 lut 22:50
Daria : Eta geniuszowi to łatwo mówić
19 lut 22:51
Godzio:
Z tego co pamiętam jesteś w klasie maturalnej ? To może zanim zaczniesz pochodne i całki to
naucz się porządnie materiału rozszerzonego, a potem przejdź na ten wyższy poziom, ja pochodne
zacząłem się uczyć dopiero po roku siedzenia na tym forum
19 lut 22:52
Daria : no w sumie masz racje narazie to jest priorytetem a więc co proponujesz ?
19 lut 22:53
Godzio:
Masz jakieś zbiory zadań ? Jak nie to przydało by się kupić, osobiście mam Aksjomat Toruń, taka
czerwona książka i próbne arkusze z rozszerzenia z Oficyny Edukacyjnej − co do tego bardzo
fajna książka, co do Aksjomatu to jednak proponowałbym Ci kupić Kiełbasę i z tego robić
osobiście nie mam ale słyszałem że dobry zbiór
19 lut 22:55
Trivial:
Ja mam książkę wielebnego Andrzeja Kiełbasy. Wszyscy mówili, że dobra, ale wolałem i tak robić
zadania z Pazdro.
19 lut 22:57
Daria: Andrzeja Kiełbase mam już od dłuższego czasu ale narazie na półce leży robię zadania z czarnej
książki własnie z Aksjomatu. Czyli mówisz że jeżeli opanuję całego Andrzeja Kiełbasę to dam
rade na maturze rozszerzonej? I jeszcze jedno Czy byłby to dobry pomysł że zadania których nie
umiałabym zrobić zaznaczałabym je w kółeczko i wróciła do nich dopiero jak przerobię całą
książkę, skupiłabym się wtedy tylko na tych zadaniach których wcześniej nie zrobiłam. CO ty na
to

?
19 lut 22:58
Godzio:
Dobry pomysł

Tylko musisz sobie narzucić tępo
19 lut 22:59
Trivial:
Krąży plotka, że jeśli ktoś samodzielnie przerobi każde zadanie od mistrza Kiełbasy to
automatycznie ma 100% z matury rozszerzonej.
19 lut 22:59
Eta:
To na początek

zad1/ wykaż,że dla a>0 i b>0 spełniona jest równość:
√a2+b=
√a+b2
to: a=b lub a+b= 1
19 lut 23:00
Daria: Godzio obliczyłam sobie ale to dość dawno było że jak bym robiła po około 20+ zadań dziennie to
się wyrobię w niecałe 70 dni
19 lut 23:00
Daria: ja mam to zrobić ?
19 lut 23:01
Godzio:
Tak jest

Ja wracam za dłuższą chwilę
19 lut 23:01
Daria: widzę że trafiłam w dobre ręce pomożecie mi przygotować się pożądnie do matury entuzjazm szybko
gaśnie a dzięki wam myślę że z takim nastawieniem dotrwam do końca
19 lut 23:02
Eta:
Chętnie, tylko jeszcze musisz po
rządnie zdać maturę z języka polskiego
19 lut 23:06
think: o mamo, ja nie jestem geniuszem, więc nie wiem. Lubię matematykę tak jak się lubi ludzi, jeśli
kogoś lubisz to zasadniczo nie uciekasz od tych osób, tylko z nimi gadasz, pogłębiasz swoją
wiedzę na ich temat...
19 lut 23:10
ziomek: Moim zdaniem lepiej zrób Kiełbasę+uzupełnij to o zadania z działów które mało rozumiesz w
dalszym ciągu/których w zbiorze jest za mało, np z podręcznika pazdro w którym zresztą
przejrzysz czy nie ominęłaś jakiś ważnych przesłanek teoretycznych, nawet gdy myślisz że są
mało użyteczne to czasem przydają się przy dowodzeniu.Jak to przerobisz powinno być git

W
końcu pan Kiełbasa uczy całe pokolenia Polaków matematyki

Ewentualnie ostatnio przeglądałem
taki zbiór :
http://www.podkowa.gda.pl/sklep.php?s=karta&id=123
około 800 zadań z samego rozszerzenia bez zadań z podstawowej, też dobry.
19 lut 23:10
Daria: mata ważniejsza

kurcze z zadaniami wykaż mam problemy

bo nie wiem jak to sprawdzać no ale
spróbuje napisze jak to rozwiązałam.
√a2+b=
√a+b2 / podnosze obie strony do kwadratu bo obie strony sa dodatnie
a
2 + b = a +b
2
a
2−a=b
2−b
a(a−1) = b(b−1)
I nie wiem co mi to dało
19 lut 23:11
Trivial: Ja proponuję normalnie policzyć deltę.
19 lut 23:16
Eta:
ciepło,ale jeszcze nie gorąco

a
2−b
2 −a+b=0
teraz rozłóż na czynniki ...........
19 lut 23:16
Daria:
(a−b)(a+b) −a+b=0 ?
19 lut 23:20
Daria: aha chyba o to chodzi (a−b)(a+b)=a−b
19 lut 23:21
Eta:
To jeszcze nie jest rozkład na czynniki

kombinuj dalej....... nie ma lekko
19 lut 23:21
Eta:
zero po prawej ...... zostaw w spokoju

rozkładaj lewą stronę!
19 lut 23:22
Daria: dobrze że nie mówisz jak musze sama pomyśleć ale puki co nic mi do głowy nie przychodzi
geniuszem nie będę ale dzięki że pomagacie
19 lut 23:24
Godzio:
Eta masz coś może z prawdopodobieństwa

Już jestem po sprawdzianie także może coś dam
radę
19 lut 23:25
Eta:
Już prawie "gorąco"

Dawaj ten rozkład lewej strony ......
19 lut 23:26
Daria: wiesz co mi eta przychodzi do głowy żeby wyrzucić jakoś −a+b przed nawias tylko nei wiem jak bo
ten − tu jest a dobrze kombunuje czy źle

?
19 lut 23:26
Daria: chyba tak (a−b)(a+b−1)=0 czy też nie

?
19 lut 23:29
Godzio:
Dobrze

I co teraz z tego wynika ?
19 lut 23:29
Daria: że jak a = b to równanie jest spełnione
19 lut 23:30
Godzio:
lub ?
19 lut 23:31
think: p
óki choć raz ubiegnę Etunię, bo ona ma oko do błędów
19 lut 23:36
Daria: myślę kurcze a ≠ b ? tylko jak to sprawdzić
19 lut 23:36
Daria: przeprasza za moje błędy
19 lut 23:37
Eta:
Dla
Godzia ( pewnie "pestka"

zad1/ W kasynie stoją 3 automaty typu X i 5 typu Y.
Na automacie typu X mozna wygrać z prawdopodobieństwem 40%
a na automacie typu Y wygrana z prawdopodobieństwem 25%.
Oblicz prawdopodobieństwo wygrania, jezeli automat wybieramy losowo.
19 lut 23:38
think: zwracamy Ci uwagę na pisownię, ale nie po to aby Ci zrobić przykrość czy coś... Tylko abyś się
zastanowiła jak piszesz zanim wyślesz
19 lut 23:39
think: Daria iloczyn dwóch liczb jest = 0 gdy jedna z nich jest zerem. Sprawdziłaś na razie jeden a co
z drugim czynnikiem mnożenia?
19 lut 23:40
Daria: ahaaaaaaaaa skoro a≠b to a+b−1=0 czyli a+b=1

dorbze czy źle

?
19 lut 23:40
Godzio:

No to miejmy nadzieję, że dobrze
| | 5 | | 1 | | 3 | | 2 | | 5 | | 3 | |
P(W) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | 8 | | 4 | | 8 | | 5 | | 32 | | 20 | |
19 lut 23:42
Daria: ja bym też to zrobiłą tak jak godzio
19 lut 23:43
Godzio:
drzewko właściwie powinno mieć po 2 gałęzie od automatów

trochę to uprościłem
19 lut 23:43
Trivial:
A nie lepiej deltować?

a≥0, b≥0
a
2 + b = a + b
2
a
2 − a − b
2 + b = 0
Δ
a = 1 − 4(−b
2+b) = 4b
2 − 4b + 1 = (2b − 1)
2 ≥ 0.
√Δa = |2b−1|
| | 1 ± |2b−1| | |
a = |
| − znak modułu i tak nie ma znaczenia, czyli: |
| | 2 | |
lub
a = b lub a+b=1.

Metody dookoła świata, zawsze się sprawdzają!
!
19 lut 23:44
Eta:
Daria
19 lut 23:44
Daria:
19 lut 23:45
Daria: Eta moge sie o coś zapytac

?
19 lut 23:46
Godzio:

Dla pełnej perfekcji
19 lut 23:46
Eta:
He he

Pewnie przestraszyłeś się
Gustlika 
W tym przypadku .....Gustlik też zaakceptuje te" krzaczyska"
19 lut 23:47
Eta:
Zależy o co?
19 lut 23:48
Godzio:
Czyli zadanie zaliczone

? Nigdy nie jestem pewien prócz tego "na ile sposobów można ustawić
n osób w rzędzie"
19 lut 23:48
Daria: Ja właśnie robie ten cały zbiór Aksjomat jestem na dziale funkcja kwadratowa czy była byś w
stanie co jakiś czas zadać mi z jedno lub dwa zadanka i sprawdzić nad czym musze jeszcze
popracować ?
19 lut 23:48
Gustlik: Zaakceptuję, bo do doświadczeń dwu− i więcej etapowych drzewka są dobrą metodą. Natomiast
trzęsie mnie, jak widzę zadania z losowaniem 3 kart z talii 52 kart albo 2 losów z 10m robione
drzewkiem, bo można zastosować proste wzory kombinatoryczne i jest szybciej.
19 lut 23:50
Eta:
Ok

tylko nie dzisiaj, bo już ledwie widzę na oczy i do tego głowa mi pęka
19 lut 23:52
Daria: Dziękuję ci bardzo

))) nie ma sprawy nie obraziłabym się nawet jak byś odmówiła no może
troszke : ) Jesteście super ludźmi
19 lut 23:54
think: i jak na złość doskonale o tym wiemy

ale czasem miło jak ktoś postronny potwierdza nasze
własne mniemanie o sobie
19 lut 23:56
think: dziękuję
Etunia 
przyda się, dzisiaj jestem sierota jakich mało, a właściwie
wczoraj, spuściłam sobie rurę odkurzacza na stopę... zabolało
20 lut 00:01
think: ja też

ale nie chcę nadużywać cierpliwości Jakuba.
20 lut 00:08
think: Eta, pamiętam jeszcze

że Ci podałam, ale nie zaglądałam tam od kilku dni i nutella mną
wstrząsnęła, tym bardziej że za wiele do pieczenia tam nie ma, a co jak co nutella stanowi
świetną konkurencję dla chałwy w każdym razie dla mnie
20 lut 00:10
think: mam akurat kupione wafle, więc nutella świetnie by je zlepiła

no ale póki co zostaje mi się
zadowolić tymi andrutami które zrobiłam z masy krówkowej i powideł.
20 lut 00:18
Eta:
Fajnie Ci, bo jesteś szczupła

Ja właśnie przed chwilką przygotowałam kisiel i wcinam
20 lut 00:20
think: a to smacznego

polecam dorzucić do kubka kilka suszonych żurawinek takie drobne
dopieszczenie
20 lut 00:23
Godzio:
think a mogłabyś zdradzić jak się robi masę korówkową

?
20 lut 00:26
think: robisz tak...
idziesz do biedronki, lub innego renomowanego sklepu i szukasz na półce, w towarzystwie kiśli,
puszki z napisem masa krówkowa
20 lut 00:27
Godzio:
Bardzo mi zasmakowała na wigilii klasowej jak koleżanka ciasto z nią przygotowała i miałem
sobie to sprawdzić ale w końcu zapomniałem a teraz mi odświeżyłaś
20 lut 00:28
Godzio:
Aaa to takie już na gotowca

Jutro to zrobię
20 lut 00:28
think: nie jestem pewna, ale to się chyba różni smakiem od gotowanego w puszcze mleka skondensowanego.
20 lut 00:28
Godzio:
Zobaczy się
20 lut 00:29
think: 
no to fajnie, że Ci się na coś przydałam, bo trochę mi brakuje tych czasów kiedy wiedziałam
coś więcej od Ciebie
20 lut 00:33
Eta:
Godzio
Najpyszniejszą masę krówkowa jaką spotkałam, to masa produkcji francuskiej.
Jest w marketach Carrefour.
Sęk w tym,że taka mała szklaneczka( bo w takiej jest) kosztuje 26 zł

Jak Ci nie żal kasy, to polecam...... żadna inna się do niej nie umywa.
20 lut 00:44
Godzio:
Będę musiał zapracować

skosztować nie zaszkodzi
20 lut 00:45
think: cisza, spokój, to znak aby zwijać żagle
kolorowych snów
20 lut 00:46
Eta:
20 lut 00:46
think: Godzio nie próbuj

Co Ty później byle co nie będzie Ci smakować
20 lut 00:47
20 lut 00:47
Godzio:
I tego i tego spróbuje
20 lut 01:01