Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
karla: Witam! Nie wiem rozwiazac takie zadanko prosze o dokładne wytłumaczenie.


Wyznacz
najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
f(x)=x
2+3
19 lut 22:34
Eta:
największej Ci nie podam .......... jest w nieskończoności
najmniejsza y= 3
19 lut 22:36
karla: Zapomniałam napisac ze w przedziale <−1,2> sorki
19 lut 22:38
Eta:
Podany masz zapewne przedział, w którym masz podać
największą i najmniejszą wartość tej funkcji
Napisz jaki to przedział?....... bo skąd mamy to wiedzieć?
19 lut 22:39
Eta:
parabola ramionami do góry W(0,3)
minimum osiaga dla xw= 0 , bo xw€ < −1, 2>
zatem wartość najmniejsza yw= f(0)= 3 dla x=0
f(−1) = 1+3=4
f(2)= 4+3=7
wartość największa jest: y= 7 dla x= 2
19 lut 22:44