liczbę -1 przedstaw jako róznicę dwóch liczb
Ania: Proszę o pomoc nie mogę rozwiazac tego zadania.chodzę do 6 klasy
liczbę −1 przedstaw jako różnicę dwóch liczb o przeciwnych znakach
19 lut 22:15
Trivial:
Przedstawiamy liczbę −1 jako różnicę dwóch liczb:
−1 = x − y
Liczby są o przeciwnych znakach:
y = −x
Czyli:
−1 = x − (−x)
−1 = 2x
| | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| = −1.  |
| | 2 | | 2 | |
19 lut 22:19
Trivial: Nie tak, sorry.
19 lut 22:20
Trivial: A może dobrze... Zależy o co chodziło autorom.
19 lut 22:21
Ania : Bardzo dziekuję .Nie pomyślałam ,że mogą to być ułamki
19 lut 22:23
Trivial:
19 lut 22:26
Basia:
Trivial
wynik jest dobry (chociaż nie jedyny: np −13−23 = −1; −14−34= −1 itd.
możliwości jest nieskończenie wiele), ale w rozumowaniu jest błąd
z tego, że x i y mają przeciwne znaki , w żaden sposób nie wynika, że są przeciwne
czyli nie musi być x= −y, o czym zresztą doskonale wiesz
20 lut 05:00