Pytanko
Kazik: | | 1 | | 4 | |
WItam państwa chciałbym się dowiedzieć czy (5x−1)2 to to samo co (x− |
| )2 i (x− |
| ) |
| | 5 | | 2 | |
to to samo co (2x−4)
19 lut 22:07
Kazik: up
19 lut 22:17
Mila: Nie (a−b)
2=a
2−2*a*b−b
2
| | 1 | | 2 | | 1 | |
(5x−1)2=25x2−10x+1 (x− |
| )2=x2− |
| x+ |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
19 lut 22:20
Mila: Nie (a−b)
2=a
2−2*a*b−b
2
| | 1 | | 2 | | 1 | |
(5x−1)2=25x2−10x+1 (x− |
| )2=x2− |
| x+ |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
19 lut 22:20
Kazik: Mila i jeszce jedno czy np 2x
2+6x+8 to to samo co x
2+3x+4 ? I jeszcze jedno kiedy można
liczby podnosić do potęgi albo mnożyć każda razy 2 ? Takie niby proste rzeczy a nie wiem
19 lut 22:28
Ania : Masz chyba duże zaległosci .Chętnie pomogę ale moze po kolei

xp x+x+x=3*x
x*x*x=x
3
x to jakaś liczba np 3
3+3=2*3
3*3=3
2
19 lut 22:36
Kazik: takie rzeczy to wiem ania

chodzi mi o to czy jak mam np wyrażenie z
x
2+
16+5x
2+
512x+7 to czy mogę podnieść do do kwadratu nie wiem po co ale po prostu
czy moge albo czy mogę pomnożyć każdy wyraz *12?
19 lut 22:40
Ania : jeżeli mam obliczyć jaki będzie wynik 2x2+6x+8 i x2+3x+4 np dla x=1
to nie będzie to samo podstawiam za x 1
2*12+6*1+8=16 12+3*1+4=8
ale jeżeli mamy
2x2+6x+8=0 to możemy podzielić obustronnie przez 2i otrzymamy
x2+3x+4=0
moze z takim działąniem się spotkałeś
19 lut 22:42
Mila: Jeżeli masz równanie to mozesz wykonywac działąnia np mnozyc dzielic potęgować czy odejmować
ale po obu stronach znaku =
19 lut 22:47
Kazik: ok dzięki
19 lut 22:48