Wys ^ równobocznego
Tony:

Punkty A(–2, 4) oraz B(5, –3) s¹ wierzchołkami trójkąt a równobocznego. Wobec tego wysokość
tego trójkąta ma długość?
Zrobię rysunek pomocniczy.
19 lut 21:54
Tony: To trójkąt równoboczny, więc każdy bok jest równy.
Wzór na wysokość
h=a√32
19 lut 21:56
Tony: Tylko jak z tych danych wyciągnąć a?
19 lut 21:56
kachamacha: oblicz długość odcinka AB
| | a√3 | |
wysokość w Δ równobocznym ma wzór |
| gdzie a to własnie ta długość boku |
| | 2 | |
19 lut 21:57
Damian: Odległość 2 punktów od siebie
19 lut 21:57
Eta:
Cudów nie ma

odczytaj współrzędne punktów A i B
i policz długość a= |AB|=.......
i następnie dł . h=.....
19 lut 21:59
Tony: Wiem co to jest a, ale nie umiem właśnie obliczyć tej odległości. To jest mój problem w zadaniu
19 lut 22:00
Eta:
Echhh ...... nie zauważyłam,że masz je podane jak na "tacy"
19 lut 22:01
Trivial:
Trzeba tylko wzór znać:
|AB| = √(xB − xA)2 + (yB − yA)2.
19 lut 22:01
Tony: Eta − rysunek był mój, wykonałem go do treści zadania.
to są współrzędne: A(–2, 4) oraz B(5, –3)
19 lut 22:01
19 lut 22:02
Eta:
Oooo....
Trivial już się "wychylił"
19 lut 22:02
Trivial:
19 lut 22:02
Tony: Dzięki, spróbuję pokombinować
19 lut 22:03
Eta:
Witaj
T r i v i a l
19 lut 22:05
Trivial:
Witaj,
E t o . .
.
19 lut 22:08
Tony: Później się powitacie

Głupi człowiek czeka na waszą pomoc

d √(x
B − x
A)
2 + (y
B − y
A)
2
to
d = √(5 − (−2))
2 + (−3 − 4)
2
d = √(7)
2 + (−7)
2
d=
√49 +49
już coś nawaliłem, bo głupoty wychodzą...
19 lut 22:17
Trivial:
Czemu głupoty, dobrze jest. Nie musisz podnosić do kwadratu nawet.
a = √72 + (−7)2 = √72 + 72 = √2*72 = 7√2.
19 lut 22:24
Tony: Nie umiem dobrze rozkładać pierwiastków, dlatego myslałem, że mam źle. Dzięki wielkie jeszcze
raz
19 lut 22:27