Indukcja matematyczna
taras: Stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n
liczba n3+5n jest podzielna przez 6.
19 lut 21:20
Godzio:
n = 1
1 + 5 = 6
Założenie: n = k
k3 + 5k = 6p
Teza: n = k + 1
(k + 1)3 + 5(k + 1) = 6s
Dowód:
(k + 1)3 + 5(k + 1) = k3 + 3k2 + 3k + 1 + 5k + 5 = k3 + 5k + 3k2 + 3k + 6 =
k3 + 5k + 6 + 3k(k + 1) = 6p + 6 + 3k(k + 1) = 6s
k(k + 1) to iloczyn liczby parzystej i nieparzystej więc 3k(k + 1) jest podzielne przez 6
19 lut 21:29
taras: wielkie dzieki
19 lut 21:35
Eta:
Ja wolę taki dowód ( nie indukcyjny

n( n
4+5) = n( n
4−1+6) =
n( n−1)(n+1)(n
2+1) +6n
iloczyn kolejnych trzech liczb naturalnych podzielny przez
6
i 6n podzielne przez
6
c.n.u
19 lut 21:39
Eta:
Ojjj ..... sorry wzięłam n5 +5n
19 lut 21:42
Eta:
Na jedno wyszło
19 lut 21:43
taras: chodziło koniecznie o indukcje, ale dzieki, juz znalazlem gdzie robilem błąd
19 lut 21:43
Eta:
Wiem,że koniecznie miał być dowód indukcyjny !
Gdyby nie było takiej konieczności,to prościej jest tak jak podałam
19 lut 21:46