Kombinatoryka
Jimmy: Ośmiu znajomych, wśród których jest jedno małżeństwo, kupiło bilety do kina na kolejne
miejsca w jednym rzędzie. Wszystkich możliwych sposobów zajęcia miejsc tak, aby małżonkowie
siedzieli obok siebie, jest:
7*6*5*4*3*2*1 = 5040 ?
19 lut 21:19
Jimmy: Albo 6!*2! ?
19 lut 21:25
Eta:
2!*6!*7= 2!*7! =......
19 lut 21:25
Jimmy: Właśnie wpadłem na to samo, ale właśnie jako 7! * 2 (bo małżonkowie mogą się zamienić
miejscami). Dzięki
19 lut 21:28
Eta:
M Ż X X X X X X
X M Ż X X X X X
X X M Ż X X X X
X X X M Ż X X X
X X X X M Ż X X
X X X X X M Ż X
X X X X X X M Ż
2!*6!*7
19 lut 21:30
Jimmy: Już lepiej się nie dało. Dzięki jeszcze raz
19 lut 21:32
Eta:
19 lut 21:33