Funkcja liniowa / równania i nierówności
Witka: Funkcja f(x) określona jest wzorem f(x)= {0,5x+2 dal x ≤2
{5-x dla x>2
Rozwiąż równanie f(x)=2x-4 i nierówność f(x)>-2.
Rozwiązać samo równanie jest prosto, tylko nie bardzo wiem, które równanie podstawić za
f(x). Może jakaś podpowiedź?
7 lut 19:40
Bogdan:
Najlepiej narysować wszystkie linie proste i zobaczyć.
Trzeba pamiętać, że linia y = 0,5x + 2 biegnie od lewej strony do x = 2
a linia y = -x + 5 od x = 2 w prawo.
7 lut 19:50
Witka: a bez rysunku się da? bo ja obliczyłam podstawiając 0,5x+2=2x-4 i 5-x=2x-4, tylko że w
książce mam tylko jedną z tych odpowiedzi. Dlaczego?
7 lut 19:53
Bogdan:
Można bez rysunku.
Rozwiąż więc dwa układy równań:
1. y = 0,5x + 2 dla x ≤ 2
2. y = 2x - 4
oraz
1. y = -x + 5 dla x > 2
2. y = 2x - 4
Wybierz do odpowiedzi rozwiązanie spełniające układ i podaną nierówność dla x
7 lut 20:02
Zosia: f (2x+1)=2
8 lis 14:26