Wyznaczyć monotoniczność i ekstrema funcji.
seth: f(x) = x2ex
19 lut 20:27
Magda: najpierw pllicz pierwszą pochodną a potem przyrównaj ja do zera− to co Ci wyjdzie to będą
kandydaci na kestrema funkcji
19 lut 20:37
seth: f'(x)=2xex
2xex = 0 ?
19 lut 20:43
alf: y=x
2e
x, x∊R
y'=2xe
x+x
2e
x, x∊R
0=2xe
x+x
2e
x /:e
x
0=2x+x
2 → x
1=−2 i x
2=0
Przedziały:
Funkcja rośnie dla x∊(−
∞,−2)
Funkcja maleje dla x∊(−2,0)
Funkcja rośnie dla x∊(0,
∞)
| | 4 | |
Maximum lokalne w pkt (−2,f(−2)) → (−2, |
| ) |
| | √e | |
Minimum lokalne w pkt (0,f(0))→ (0,0)
19 lut 20:55
seth: dzieki
19 lut 20:58