ciąg geometryczny
M: Wyznacz pierwsze trzy wyrazy ciągu geometrycznego wiedząc, że są one dodatnie, ich suma jest
równa 21 oraz suma ich odwrotności jest równa 712 (siedem dwunastych jakby było
nieczytelne).
19 lut 19:58
M: proszę o pomoc
19 lut 20:54
M: wie ktoś jak to rozwiązać
20 lut 16:36
M: 
?
21 lut 10:19
Trivial:
(1) a + aq + aq
2 = 21 / :a
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
(2) |
| + |
| + |
| = |
| / * aq2 |
| | a | | aq | | aq2 | | 12 | |
Łączymy równania (1) i (2).
12*21 = 7a
2q
2 /:7
(aq)
2 = 36
Ale przecież aq to drugi wyraz ciągu!
a
2 = 6 lub a
2 = −6
Wracamy do równania (1).
a + aq + aq
2 = 21
Najpierw rozważymy a
2 = 6:
| 6 | | a2 | |
| + 6 + 6q = 21 // a1 = |
| |
| q | | q | |
6 + 6q + 6q
2 = 21q / :3
2q
2 − 5q + 2 = 0
Δ = 25 − 16 = 9
√Δ = 3
q
2 = 2
Analogicznie dla a
2 = −6:
−6 − 6q − 6q
2 = 21q
2q
2 + 9q + 2 = 0
Δ = 81 − 16 = 65
√Δ =
√65
Pozostało wyznaczyć a
1 a
3 dla każdego q.

Powodzenia.
21 lut 11:15
a:
Wyrazy ciągu są dodatnie więc a2 = −6 nie spełnia założenia z treści zadania.
21 lut 11:18
Trivial: Aha, zapomniałem o tym fakcie.
21 lut 11:19
Eta:
Podaję inny sposób

a,b,c −−− tworzą ciag geom. => b
2= a*c
mamy układ trzech równań
(1) b
2= a*c
(2) a+b+c= 21
| | bc+ac+ab | | 7 | |
z (3) |
| = |
| .............podstawiająac za a*c= b2
|
| | abc | | 12 | |
| | bc+b2+ab | | 7 | |
|
| = |
| .......... upraszczamy lewą stronę przez: b≠0
|
| | b3 | | 12 | |
| | c+b+a | | 7 | |
|
| = |
| ............... za a+b+c = 21
|
| | b2 | | 12 | |
to: b
2= 36 =>
b= 6 v b= −6 −−− odrzucamy
(1) a*c= 36
(2) a+c= 15
to: a= 3 v a= 12 i c= 12 v c= 3
odp: 3, 6, 12 lub 12,6, 3
21 lut 14:51