/
Hania: rownanie prostej prostopadlej do prostej −x+2y−3=0 wynosi...?
19 lut 19:56
kachamacha: przechodzącej przez dowolny punkt?
19 lut 19:57
kachamacha: y=−2x+b
19 lut 19:58
Hania: jak to obliczyc?
19 lut 19:58
kachamacha: warunek prostopadłości
przekształć wzór do postaci kierunkowej y=....
współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej musi być przeciwny i odwrotny do współczynnika
kierunkowego danej prostej
| | 1 | |
czyli jeśli u nas a= |
| to prostej prostopadłej jest −2 i b jest dowolne (jesli nie mam |
| | 2 | |
punktu)
19 lut 20:02