matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOOOCY! :) w odp 1/5
basssik:
sin
3
α−3cos
3
α
Wiedząc, że tgα=−2, oblicz wartość wyrażenia
5sinα−cosα
19 lut 19:51
Eta:
tgα= −2 to: tg
3
α= −8
sin
3
α
tg
3
α=
= −8
cos
3
α
=>
sin
3
α= −8cos
3
α i sinα= −2 cosα i sin
2
α= 4cos
2
α
−11cos
3
α
W=
= cos
2
α
−11cosα
z jedynki trygonometrycznej sin
2
α+ cos
2
α= 1 4cos
2
α+ cos
2
α=1 => cos
2
α=
1
5
1
czyli W=
5
19 lut 21:16
basssik:
dzięki.
wychodziło mi to cos
2
α i nie wiedziałam co dalej począć.
20 lut 11:09